Kinderen in t-shirts met activistische slogans en beelden.

Lesmap duurzame mode: Propere kleren

Allerlei opdrachten voor secundair onderwijs over de impact van de kleding die je draagt.

Praktische informatie

Analyseer samen met je leerlingen hun ideeën over kleding en denk na over hoe het beter kan. Met deze lesmap willen we maximale tools aanreiken om positief te leren omgaan met kleding voor een duurzame mode-industrie.

Wist je dat minder dan 1% van alle nieuwe kledij gerecycleerd wordt?

Elk van de vier hoofdstukken in de map – met focus gaande van fast fashion tot ‘closing the loop’ – bevat tips, challenges en voorbeelden die je als houvast kan gebruiken

De hele lesmap is gebruiksvriendelijk en sluit af met een handige bronnenlijst die linkt naar meer video’s, websites en materialen van diverse organisaties om de conversatie levend te houden.

In de map staan zowel Belgische ontwerpers in de spotlights als jong talent. Wat hen verenigt is het streven naar ecologische en eerlijke mode.

Voor-en achteraanzicht van een trouwjurk ontworpen door Martin Margiela. De jurk bestaan uit drie vintage trouwjurken.
Avondjurk gemaakt uit drie vintage bruidsjurken, wollen broek van een bruidegom
MoMu Antwerp | Stany Dederen

Ook legt de lesmap linken met stukken uit de vaste MoMu-collectie en archiefbeelden uit de MoMu-bibliotheek, met enkele revolutionaire ‘upcycling’ designs van Martin Margiela als schoolvoorbeeld. Ook kan je beroep doen op de input van experts: op aanvraag komt een MoMu-gids naar de klas om een workshop te leiden.

We willen jongeren daarom tools aanreiken om positieve acties te (blijven) ondernemen en hen motiveren om even stil te staan bij hun koopgedrag en de gevolgen ervan.

MoMu-directeur Kaat Debo

Vragen

Heb je vragen over de lesmap? Neem contact op.