MoMu Highlights: Lente-zomer

Een unieke kennismaking met alle MoMu-tentoonstellingen voor secundair, hoger en volwassenenonderwijs.

Praktische informatie

  • Wanneer

    Van 8 april tot 3 augustus 2025
  • Duur

    1,5 uur
  • Talen

    Nederlands, Frans, Engels & Duits
  • Voor wie

    Secundair onderwijs, Hoger onderwijs, Volwassenenonderwijs
  • Praktische informatie

    • Maandag t.e.m. zondag tussen 10 - 18 u. ( woe gesloten)
    • Max. 20 studenten
    • € 105 per gids (incl. € 5 administratiekosten)

Tijdens dit bezoek maak je kennis met alles wat MoMu te bieden heeft! Een MoMu-gids neemt je mee door de tijdelijke tentoonstelling Mode & Interieur. A Gendered Affair. En geeft een kijk op de collectiepresentatie met topstukken van Martin Margiela, A.F. Vandevorst? Raf Simons,… Je brengt daarna kort een bezoek aan de tentoonstelling Jan-Jan Van Essche 'KHAYAL'. A Time and Place for Everything.

Jeroen Broeckx

Mode & Interieur. A Gendered Affair.

Aan de hand van verschillende thema’s verkent de tentoonstelling Mode & Interieur. A Gendered Affair. de relatie tussen mode en interieur vanuit genderperspectief.

In de tweede helft van de negentiende eeuw speelde de vrouw een belangrijke rol als ‘mooimaker’ van zichzelf en haar woning. Met het oog op comfort decoreerde ze het interieur met zachte kussens en texturen, gedrapeerde stoffen, handwerk en allerlei snuisterijen. Ook haar lichaam werd overladen met lagen textiel en passement. Daardoor ging ze op, of dreigde ze zelfs te verdwijnen, in haar interieur.

Die visuele versmelting kreeg een doordachte vorm toen enkele mannelijke vormgevers, onder wie Henry van de Velde, vrouwenkleding gingen ontwerpen. Vanuit een streven naar harmonie stemden ze architectuur, meubilair, decoratie, kleding en accessoires op elkaar af tot een totaalkunstwerk.

Ook modernistische (interieur)architecten zoals Adolf Loos, Lilly Reich en Le Corbusier hadden een mening over mode, die samenhing met hun visie op design. Ze streefden naar functionaliteit en streden tegen de frivoliteit van mode.

Hedendaagse creaties van onder andere Maison Margiela, Ann Demeulemeester, Raf Simons en Hussein Chalayan bieden in de tentoonstelling een reflectie op de historische verhouding tussen interieur en mode.

Collectiepresentatie

De collectiepresentatie van MoMu blikt terug op vier decennia Belgische mode, aangevuld met een selectie uit de historische collectie van het museum. De tentoonstelling geeft een overzicht van de belangrijkste protagonisten van de Belgische mode aan de hand van thema’s die het eigenzinnige karakter van de MoMu-collectie kenmerken.

JAN-JAN VAN ESSCHE - KHAYAL

Vertrekkend vanuit de Khayal-collectie (lente-zomer 2025) biedt de Antwerpse modeontwerper Jan-Jan Van Essche een inkijk in zijn wereld. Een uitnodiging om het verleden en de toekomst in het nu te ervaren.

Zijn open benadering wijkt af van de Westerse kledingtraditie, die onze bewegingsvrijheid veelal inperkt. Jan-Jan geeft elk lichaam, los van gender, leeftijd of norm, de ruimte om het kledingstuk te vormen. Uitgevoerd in artisanale stoffen uit natuurlijke vezels stimuleren zijn discrete creaties ons bewustzijn.