MoMu Droombezoek: Mode & Interieur. A Gendered Affair

Een unieke ontdekkingstocht door de tijdelijke expo voor kleuter- en lager onderwijs.

Praktische informatie

  • Wanneer

    Van 8 april tot en met 3 augustus 2025
  • Duur

    1 uur
  • Talen

    Nederlands
  • Voor wie

    Kleuteronderwijs, Lager onderwijs
  • Praktische informatie

    • Maandag t.e.m. zondag tussen 10 - 18 u. ( woe gesloten)
    • Max. 15 leerlingen
    • € 80 per gids (incl. €5 administratiekosten)

Niet zozeer de inhoud, maar wel de beleving staat centraal tijdens het 'Droombezoek'. Leren kijken en fantaseren, aandacht voor materialen en kleuren. Op een speelse manier ontdekken we de verschillende kledingstukken en thema’s uit de tentoonstelling aan de hand van verschillende denk-, doe- en tekenopdrachten.

Ellen Van den broucke

In de tweede helft van de negentiende eeuw speelde de vrouw een belangrijke rol als ‘mooimaker’ van zichzelf en haar woning. Met het oog op comfort decoreerde ze het interieur met zachte kussens en texturen, gedrapeerde stoffen, handwerk en allerlei snuisterijen. Ook haar lichaam werd overladen met lagen textiel en passement. Daardoor ging ze op, of dreigde ze zelfs te verdwijnen, in haar interieur.

Die visuele versmelting kreeg een doordachte vorm toen enkele mannelijke vormgevers, onder wie Henry van de Velde, vrouwenkleding gingen ontwerpen. Vanuit een streven naar harmonie stemden ze architectuur, meubilair, decoratie, kleding en accessoires op elkaar af tot een totaalkunstwerk.

Ook modernistische (interieur)architecten zoals Adolf Loos, Lilly Reich en Le Corbusier hadden een mening over mode, die samenhing met hun visie op design. Ze streefden naar functionaliteit en streden tegen de frivoliteit van mode.

Hedendaagse creaties van onder andere Maison Margiela, Ann Demeulemeester, Raf Simons en Hussein Chalayan bieden in de tentoonstelling een reflectie op de historische verhouding tussen interieur en mode.

We kregen een erg enthousiaste gids die onze kinderen vanaf moment één kon boeien!