Het museum
MoMu herbergt de grootste verzameling Belgische hedendaagse mode ter wereld en valt op met haar meeslepende modetentoonstellingen.
In 2002 opende MoMu haar eerste tentoonstelling in het historische Modenatie gebouw in de Nationalestraat. Sindsdien presenteert MoMu twee tijdelijke tentoonstellingen per jaar. In de galerij op het gelijkvloers zijn er kleinere tentoonstellingen en installaties te zien.
Kenmerkend voor MoMu tentoonstellingen is de meeslepende scenografie. Als bezoeker zie je niet alleen de objecten, maar word je ondergedompeld in de wereld van de ontwerper of het thema. Iedere tentoonstelling opnieuw wordt de ruimte volledig getransformeerd. Dit maakt van elk bezoek een unieke ervaring.
Vanaf 2021 werd ongeveer 800m² extra publieke kijk-ruimte gecreëerd, met o.a. een grote multi-aanpasbare ruimte én een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie. Die zorgen ervoor dat bezoekers ook tijdens de ombouw van de thematische expo's terecht kunnen in het MoMu en dat we op piekmomenten op zo'n 2.000m² drie verschillende modeverhalen tegelijkertijd kunnen brengen. Lezingen, conferenties en Q&A's kunnen nu ook intensiever geprogrammeerd worden dankzij het auditorium met uitschuifbare tribune.
Missie & Visie
Interesse in mode stimuleren en zo toegankelijker maken voor iedereen.
Mode is meer dan kleding, en meer dan “mode”. Het is een lens waardoor je de wereld vanuit verschillende invalshoeken kan bekijken. Daarom is het belangrijk dat een hedendaags modemuseum de grenzen opzoekt van wat “mode” betekent en verder kijkt dan de gecanoniseerde verhalen uit de modegeschiedenis.
Een modemuseum moet mensen een plek gunnen waar breed en grondig over mode kan worden nagedacht. Een veilig onderkomen waarin iedereen welkom is om de filosofie en de mechanismen achter mode, haar geschiedenis en haar toekomst te ontdekken. Een trefpunt voor iedereen die wil verkennen wat mode is en wat het met ons doet.
MoMu onderschrijft het plan voor diversiteits en gendergelijkheid van Stad Antwerpen.
Collectie
De collectie omvat kleding, accessoires en textiel, maar ook meer onverwachte stukken zoals gereedschappen, werktuigen voor de productie van textiel, patronen en uitnodigingen voor modeshows.
In haar verzamelbeleid focust het museum op het werk van Belgische ontwerpers en oud-studenten van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Ook verschillende grote namen uit de hedendaagse internationale modewereld zijn vertegenwoordigd in de collectie.
Elk jaar groeit de collectie aan door aankopen, bruiklenen maar ook talrijke schenkingen. De collectie telt ondertussen meer dan 38.000 stuks. Hierdoor is de MoMu-collectie de grootste en belangrijkste collectie op het gebied van hedendaagse Belgische mode. Internationaal wordt het museum dan ook druk bevraagd voor bruiklenen uit haar designercollectie.
MoMu's historische collectie van West-Europees kostuum en textiel bouwt voort op de collectie van het voormalige Kostuum- en textielmuseum Vrieselhof.
In 2011 werd de historische collectie uitgebreid met een belangrijke acquisitie. Meer dan 2.000 objecten uit de 18de, 19de en eerste helft 20ste eeuw uit de privéverzameling van mevrouw Jacoba de Jonge, werden verworven en vormen een complementaire aanvulling op de bestaande MoMu verzameling.
Naast de mode- en kostuumcollectie huisvest het museum ook een rijke bibliotheekcollectie. De MoMu-bibliotheek is een wetenschappelijke bibliotheek over historische en hedendaagse mode, textiel en etnische klederdracht. Met meer dan 15.000 boeken, een archief vol waardevolle naslagwerken, honderden hedendaagse en historische tijdschriften en een snel groeiende digitale beeldbank, behoort de MoMu-bib tot de absolute wereldtop in haar domein.
Studiecollectie
In 2017 tenslotte werd de collectie uitgebreid met een studiecollectie. De studiecollectie kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, als lesmateriaal voor scholen of als inspiratiebron en is vanaf najaar 2021 raadpleegbaar op afspraak.
De studiecollectie bestaat uit historische, hedendaagse en etnische kledingstukken, fragmenten en stalen. Deze meer toegankelijke collectie werd samengesteld uit een schenking van mevr. Jacoba de Jonge, een langdurige bruikleen van de afdeling Textielconservatie van de Universiteit Antwerpen en vondsten van MoMu.
Duurzaamheid
MoMu streeft naar duurzame ontwikkeling in ieder aspect van haar museumwerking. Zowel bij het personeel, publiek, bibliotheek, café, collectie, tentoonstellingen als infrastructuur wordt er blijvend gekeken naar hoe de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk gemaakt kan worden.
Duurzaamheid begint bij onszelf. MoMu maakt haar medewerkers bewust van de rol die ze hebben en het verschil dat ze kunnen maken. Daarnaast zet MoMu in op sensibilisering van bezoekers over het belang van duurzame mode, door middel van een eco-minded publieksprogramma en bibliotheekwerking. De bezoekers krijgen bovendien een lekker én ecologisch verantwoorde maaltijd en koffie voorgeschoteld in het MoMu Café, dat bewust kiest voor plantaardige producten en zero waste. De MoMu-collectie wordt op een milieubewuste manier bewaard en de scenografische ontwerpen van tentoonstellingen ademen zoveel mogelijk hergebruik. MoMu zet ook in op groene energie en milieuvriendelijke investeringen in het gebouw.
Architectuur
MoMu is terug open! Spannende tijden, niet in het minst voor het team van B-architecten, het gereputeerde Belgische architectenbureau dat instond voor de renovatie.
Geschiedenis
De architectuur van het museum zoals je het vandaag kent, stamt uit de vroege jaren 2000, toen Gentse architecte met naam en faam, Marie-José Van Hee, het gebouw - en daarmee ook de publieke ruimte van de stad - een volledig nieuwe dynamiek gaf na een radicale verbouwing.
Een stuk doneren
Wens je een object te doneren aan de MoMu-collectie? Stuur dan per e-mail foto’s van het stuk samen met een omschrijving. Een medewerker neemt spoedig contact met je op.