Achter de MoMu schermen: De verhuis van de MoMu-collectie
Nog tot 2021 sluit MoMu tijdelijk de deuren voor een grondige renovatie. Wat gebeurt er in tussentijd achter de schermen van het museum met haar collectie?
Verleden
MoMu reeds één stap voor op de feiten. In 2011 werd stilaan duidelijk dat een uitbreiding van het depot aan de orde was. Hiervoor werd beroep gedaan op een extern depot in Kallo, waar eerst de collectie textielwerktuigen, en later ook beetje bij beetje de collectie historische kledij van MoMu een nieuwe thuis vond. Op deze manier werd ook de druk op het intern depot, dat een kleine tien jaar na de oprichting van het museum reeds uit zijn voegen begon te barsten, aanzienlijk verlaagd.
Dit was echter nog maar het topje van de ijsberg, en wanneer de renovatie zich aankondigde, werd duidelijk dat er een plan gemaakt moest worden om de resterende 20.000 stukken te verhuizen. Hierbij vertrok het collectieteam van één vraag: “Hoe kunnen we dit proces zo comfortabel mogelijk maken”, aldus Wim Mertens, conservator. Een belangrijke eerste stap was het ontwerpen, testen en laten produceren van 400 speciaal daarvoor gemaakte polypropyleen verhuisdozen. Andere voorbereidende taken, uitgevoerd door twee teamleden gedurende anderhalf jaar, waren het aanvullen van het fotografisch archief waar nodig, alsook het controleren van inventarisnummers en opnieuw verpakken van stukken.
Er zijn allerlei aspecten [van conservatie] waar vaak niet bij wordt stilgestaan. Zo krijgen vele objecten bijvoorbeeld een op maat gemaakte steun om hen te behoeden van om te vallen of hun vorm te verliezen
In het voorjaar van 2018 - anderhalf jaar na de start van het inpakken - wuifde MoMu haar collectie uit, van waar ze verdeeld werd over gespecialiseerde depots in Antwerpen, Mechelen en Den Haag.
Heden
Life goes on. Het werk achter de schermen verschilt niet zoveel van wat er anders in het museum gebeurt.
Naast een constante toestroom van nieuwe aanwinsten - een 300-tal op jaarbasis - houdt het team zich ook actief bezig met de optimalisering van de collectie. Er wordt nagedacht en een begin gemaakt met de herbestemming van bepaalde Overtollige stukken. De verpakking van deelcollecties wordt vervangen of aangepast. . Andere taken van het team zijn het voorbereiden van de eerste permanente tentoonstelling van het museum - met proefopstellingen en fotoshoots die beginnen in zomer 2019 - en andere administratieve taken.
Toekomst
Hoe ziet de toekomst van MoMu’s collectie eruit? Tegen winter 2019 verwacht men dat de bouwwerkzaamheden aan een gloednieuw depot - dat gedeeld zal worden met FoMu en DIVA - afgerond zullen zijn. Na één laatste verhuisbeweging - van de drie tijdelijke depots naar dit permanente depot - zal de collectie voor de eerst keer sinds 2012 verenigd zijn. Vanaf dit moment zal het ook weer mogelijk zijn aanvragen voor bruiklenen aan musea over de hele wereld in te willigen. Wat op het eerste zicht een eerder banale taak lijkt, is in werkelijkheid een erg tijdsintensieve en belangrijke taak voor het museum.
Een bruikleen is zoveel meer dan louter een object op een andere plek zetten. Het verstevigt banden tussen musea, tussen collecties …. Meer zelfs, het is een kans voor een museum om zowel op lokaal als internationaal vlak een goede reputatie te verwerven. Wanneer men denkt een tentoonstelling in te richten rond Antwerpse ontwerpers denkt men onmiddellijk aan MoMu als aanspreekpunt voor zowel expertise als een collectie waaruit men stukken kan lenen
Enige tijd na de ingebruikname van het nieuwe depot zal een klein deel van de collectie - bestaande uit objecten gemaakt uit kunststoffen - opnieuw verhuizen naar een nieuw, gespecialiseerd depot in de vernieuwde Modenatie. Deze locatie zal een hiertoe bevoegde restaurator toestaan om deze collectie te nauwgezet te monitoren en bestuderen. Andere stukken zullen mee verhuizen naar het museum, waar ze een vaste plaats krijgen in de nieuwe permanente tentoonstelling, of zullen op tijd en stond het depot mogen verlaten om deel uit te maken van een tijdelijke tentoonstelling - in Antwerpen, of ver daarbuiten.