Meet the interns
Achter de schermen kan MoMu rekenen op de ondersteuning en expertise van heel wat stagiairs, die gedurende korte of lange tijd stage lopen op verschillende afdelingen. Maak kennis met Alhassane, Xanthe, Maria, en Veronica, de stagiairs van het museum.
Alhassane Diallo (18), student Communicatie & media, Sint-Lodewijk Antwerpen
"Mode boeit me enorm, maar ik had MoMu nog nooit bezocht. Ik durf wel eens dromen van mijn eigen kledinglabel. De kledij in een museum mag dan helaas niet te koop zijn, toch kan ik hier heel wat opsteken dat van pas zal komen, mocht ik die sprong ooit wagen. MoMu verzorgt zijn eigen communicatie van a tot z en dat heeft zeker zijn voordelen tijdens een stage. Van persartikels verzamelen tot adressenbestanden uitbreiden: je wordt ondergedompeld in alle aspecten van communicatie.
Met stip op nummer één in mijn takenpakket? NITE SH FT, de nocturnes waarmee MoMu meer jeugd het museum wil binnenhalen. Net omdat ik hier nog nooit was geweest, was het voor mij de ideale opdracht om influencers op Instagram en TikTok warm te maken voor deze avonden. Dat mijn werk niet verloren gaat, apprecieer ik enorm. Er komt een nieuwe reeks nocturnes aan, en ik keer sowieso ook terug. Wat de toekomst brengt, weet ik nog niet. Ik heb de smaak van publication relations te pakken en ik heb in MoMu vanop de eerste rij het belang van een sterk netwerk gezien en geleerd."
Alhassane liep drie weken stage op de afdeling PR & Communicatie als stagiair Public Relations.
Xanthe Op de Beeck (22), masterstudent Kunstwetenschappen, KU Leuven
"Op mijn achttiende besloot ik doelbewust om in Leuven te gaan studeren: hun opleiding Kunstwetenschappen bood als enige universiteit een vak over modegeschiedenis aan. Ik had van meet af aan mijn oog op een stage in het ModeMuseum: de collectie en visie van het museum steken er voor mij met kop en schouders bovenuit. Drie jaar later loop ik hier nu ook echt stage. Mijn bachelorpaper wijdde ik aan het Amerikaanse modelandschap tijdens de twee Wereldoorlogen. In mijn master gooi ik het over een andere boeg en doe ik onderzoek naar de herwaardering van wandtapijtkunst in de twintigste eeuw. Daarom was het voor mij een absolute must om mij tijdens mijn stage opnieuw op mode te focussen.
Momenteel verdiep ik me in het kantgebruik van Belgische ontwerpers zoals Jurgi Persoons en A.F. Vandevorst. Ik werk ook aan publieksteksten voor Modemuze, een Nederlands platform voor mode- en kostuumgeschiedenis. Daar schrijf ik dan weer over de silhouetten van Walter Van Beirendonck uit de MoMu-collectie. Niet enkel de omgeving, ook de materie is erg afwisselend. Mijn plannen voor de toekomst durven wel eens te wijzigen, maar een verdere specialisatie in mode- en kostuumgeschiedenis sluit ik zeker niet uit."
Xanthe liep twee maanden stage op de afdeling Collectie als stagiair Onderzoek.
Maria De Rycke (27), bachelorstudent Modetechnologie, Hogeschool Gent
"Mijn opleiding stoomt me klaar voor een carrière in de confectie-industrie: patroontekenen, snit en naad, vezelkennis of product design, je leert er mode van een technische kant benaderen. We besteden veel tijd en aandacht aan de levensduur van kledij en duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen. Een museum lijkt op het eerste gezicht misschien niet de meest evidente stageplek. Veel van mijn klasgenoten lopen stage bij een merk of bedrijf, maar het leek me net interessant om achter de schermen van een museum te gaan. En laat duurzaamheid nu net een belangrijk aspect zijn in elke museumcollectie.
Tijdens mijn stage werk ik mee aan het Glossy Surfaces-project: MoMu zoekt samen met verschillende andere musea naar een oplossing voor de problematiek rond de conservatie van kunststoffen. Ik voer momenteel tests uit op stofstalen en breng de resultaten in kaart. Mijn interesses en studies komen hier mooi samen. Waar ik normaal een defilé op een scherm zou bekijken, kan ik stukken nu van dichtbij bewonderen. Dankzij mijn studies ben ik ook anders gaan kijken naar kleding. Vroeger had ik me eerder vergaapt aan de praal van een kledingstuk, nu wil ik achterhalen hoe het in elkaar zit."
Maria liep drie maanden stage op de afdeling Collectie als stagiair Conservatie.
Veronica Brunswijk (34), bachelorstudent Modetechnologie, Hogeschool Gent
"In 2019 verhuisde ik van Suriname naar België. Ik ontwierp en verkocht al langer kledij onder mijn eigen naam in mijn thuisstad Paramaribo. Op een gegeven moment wou ik nog meer kennis opdoen, maar in Suriname bestaat de opleiding Modetechnologie niet. Zo ben ik in België en uiteindelijk in MoMu beland. Voor mijn bachelorpaper doe ik een vergelijkende studie naar preventieve conservatie van silhouetten uit de jaren 1920 in verschillende musea.
Mijn stage was vanaf dag één enorm hands-on. Ik sta het team bij tijdens de mannequinage van silhouetten en stel conditierapporten op. Nog geen twee weken in mijn stage stond ik al mee ‘op zaal’ te helpen. Die tentoonstelling, ‘Geometrically Wired’, is nu open. Ondertussen werken we druk verder aan de voorbereidingen van ‘Man Ray en mode’. Er is ook veel ruimte voor creativiteit en ik leer elke dag bij: er komt heel wat vindingrijkheid bij kijken om een collectiestuk tot leven te wekken op een mannequinpop. Uiteindelijk hoop ik de inspiratie en kennis die ik de afgelopen jaren vergaarde, mee te nemen naar Suriname om zo de modewereld daar misschien wel naar een hoger niveau te tillen."
Veronica liep drie maanden stage op de afdeling Collectie als stagiair Mannequinage.
Geïnteresseerd in een stage bij MoMu? De mogelijkheden vind je hier