Museum Monitoring in vier kernpunten
Ja, dat lees je goed: MuMo, oftewel Museum Monitoring. MoMu werkt namelijk, samen met tal van partners, aan een datalogsysteem voor de erfgoedsector. Dieter Suls, coördinator van het Dries Van Noten studiecentrum, verduidelijkt het hoe en waarom van die wetenschappelijke samenwerking in vier kernpunten.
Een datalogsysteem, what's in a name?
DIETER SULS: "Een datalogger is een combinatie van verschillende sensoren die omgevingsfactoren monitoren. Die systemen worden frequent gebruikt in musea. Helaas hebben de bestaande commerciële toestellen een aantal gebreken. Zo zijn de kant-en-klare dataloggers vaak duur en kan je er geen bijkomende sensoren op inpluggen. Wil je iets anders controleren, dan heb je pech."
Van prototypes tot proefkonijnen
DS: "Om die wensen in vervulling te brengen, werken we samen met verschillende partnerinstellingen. Zo ontwikkelt de afdeling Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen de hardware en staan de onderzoekers van imec (IDlab - Universiteit Gent) in voor het structureren van de verzamelde data. Samen werkten ze dit voorjaar een prototype uit."
"Naast die technische partners werken er ook een aantal musea en erfgoedinstellingen aan mee. In de tweede fase zullen we onze datalogger bijvoorbeeld uittesten in het KMSKA, het AfricaMuseum, het Stadsmuseum Lokeren, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en de Hogere Zeevaartschool. Om tot een systeem te komen dat aan al hun en onze noden beantwoordt, geven we samen input aan de universitaire partners."
Controle van omgevingsfactoren
DS: "Uit die inbreng selecteerden we voorlopig een aantal omgevingsfactoren om op te focussen. Naast regelmatig gemonitorde factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid denken we hierbij aan licht (lux), trillingen en stofpartikels in de lucht. Hoewel we zelf relatief goed kunnen definiëren welke data we exact zoeken, willen we met onze datalogger in de toekomst ook andere zaken controleren."
"Een van die dingen is de controle van mottenvallen. In principe moeten we die dagelijks monitoren, maar in de praktijk gebeurt dat minder frequent. Om het systematischer te doen, kan bijvoorbeeld een camera met beeldherkenning al een oplossing zijn."
Collectieve expertise en exploratie
DS: "Omdat we naast onze collecties ook onze kennis willen delen, maakten we een Github-pagina aan over onze projecten. Daar vind je alle plannen en onderdelen om onze datalogger na te maken. Zolang je het niet commercialiseert, mag je op ons systeem voortbouwen. We zijn heel benieuwd om te exploreren waarvoor onze datalogger nog allemaal gebruikt kan worden."
Kom meer te weten over MuMo op de Github-pagina. Ontdek hier alle projecten van het Dries Van Noten studiecentrum.