18 jaar achter de MoMu-schermen met vrijwilliger Maria
Maria werkt sinds 2003 in de bib van het MoMu. Als vrijwilliger maakt ze haar jeugddroom waar: deel uitmaken van een museumteam. Ze had altijd al een oog voor esthetiek, aangemoedigd door haar moeders liefde voor de schilderkunst. Als jong meisje kon je Maria dan ook regelmatig in het Brusselse Jubelparkmuseum vinden. Ze raakte er gepassioneerd door kunstgeschiedenis en ondanks haar studie binnenhuisarchitect ging ze het onderwijs in om kunstgeschiedenis en tekenen te geven. Toch wilde ze altijd al graag in een museum werken. Die droom kwam alsnog uit toen ze na haar pensioen MoMu binnenliep.
Sinds 2003 zakt ze elke week af naar Antwerpen. Als vrijwilliger is ze een volwaardig lid van het MoMu-team. Haar werk is essentieel voor de werking van het museum. Wat je in de expo’s ziet, is namelijk maar een fractie van de duizenden archiefstukken die hier worden bewaard. Maria helpt om het overzicht te bewaren. Samen met collega en MoMu-bibliothecaris Birgit Ansoms werkt ze in de MoMu-bib. Daar vind je niet alleen boeken over mode, je kan er ook echte kledingstukken bestuderen en aanraken. De studiecollectie is toegankelijk voor professionelen, onderzoekers en studenten maar ook voor wie alles over mode will weten en eens een trenchcoat of korset binnenstebuiten wil draaien. Die ‘tactiele’ collectie bestaat uit 2000 studiestukken.
Maria labelt de collectiestukken die de curatoren binnenbrengen en voorziet ze van een uniek nummer. Dankzij het label kunnen ze nadien alles makkelijk terugvinden in het archief. Het vastnaaien van de labels gebeurt heel voorzichtig, want het gaat vaak om delicate antieke items. Maria zorgt er ook voor dat kleding veilig uitgestald kan worden voor raadpleging in de bib en dat stukken deskundig weggeborgen worden in het archief. Dat wordt nooit saai, zelfs Maria wordt nog wekelijks verrast door wat er voorbijkomt. Van stokoude babykleren over stug nonnenondergoed tot fantastische lingerie uit de twenties: de hele modegeschiedenis ging al door haar handen. Ze blijft ook geïnteresseerd in mode en zag talloze trends komen, gaan en - jaren later - opnieuw hip worden …
Maria denkt nog absoluut niet aan stoppen. Na de sluiting door de coronamaatregelen en de recente renovatie, zit ze opnieuw met volle goesting op post. De grootste troef aan haar job vindt Maria het sociale aspect. Bij MoMu loop je mensen uit alle uithoeken van de wereld tegen het lijf, van bezoeker tot stagiair, die elk hun eigen verhaal te vertellen hebben.
Zelf vrijwilliger worden?
Werd je geïnspireerd door Maria’s verhaal of wou je altijd al deel uit maken van het MoMu-team? MoMu is steeds op zoek naar vrijwilligers voor de verschillende departementen van het museum. Stuur een mail met je motivatie naar info@momu.be.