De keuze van...
In deze reeks kiezen medewerkers en inspirerende personen hun favoriete stuk uit de MoMu tentoonstellingen.
Rebecca Ndodi, werkt als onthaalmedewerker bij MoMu sinds 2020.
“Ik koos voor het silhouet uit de All Inclusive collectie (herfst-winter 2019-2020) van Ester Manas in ‘E/MOTION’. Ester Manas is een duurzaam en inclusief modemerk dat elke vrouw en alle vormen viert. Als voorstander van body positivity kan ik mij volledig in haar visie in terugvinden. De kleren worden in één maat gemaakt, one size fits all. Op die manier wordt alles ook duurzaam geproduceerd. Als vrouw verandert ons lichaam constant; zwangerschap, ouder worden, die periode na de feestdagen,..."
Hoe leuk is het dat je één stuk hebt in je kleerkast dat je kan blijven dragen ongeacht de levensfase waarin je zit? Een kledingstuk dat zich aanpast aan je lichaam en niet omgekeerd … Zo simpel en toch revolutionair.
Guusje Van Tilborgh, werkt sinds 2015 als gids bij MoMu.
“Wat me treft, is de combinatie van schoonheid en vergankelijkheid in het silhouet van Dries Van Noten in het eerste deel van ‘E/MOTION’. De bloemenpracht die onverbeterlijk mooi en uitdagend is. Maar toch een zweem van verval door de onvolmaaktheid met hier en daar verwelkte bladeren of treurende bloemen. Het raakt me dat de ontwerper dat in deze creatie zo feilloos wist te versmelten. Absoluut een stuk om in je garderobe te kunnen hebben. Tijdloos, prachtig en zo imposant, zonder sexistische tendensen … Je wordt er vrolijk van, hoewel het zwart sterk aanwezig is. Alsof het de ‘Momento mori’ (bedenk dat je vergankelijk bent) aankondigt en tegelijkertijd het “Carpe diem” (pluk de dag) uitlokt.”
Danique Klijs, werkt als assistent curator in MoMu sinds januari 2015.
“Ik heb een bijzondere herinnering aan deze muts uit de collectie van het Fries Museum die we tonen in ‘P.LACE.S’, omdat ik mij pas vrij laat realiseerde welke impressionante vorm dit stuk kon aannemen. In de voorbereidingsfase van deze tentoonstelling werkten we namelijk met een foto waarop dit stuk vlak, liggend in zijn doos was afgebeeld en daardoor meer het voorkomen had van een sluier dan een hoed. Toen de installatie van het stuk afgestemd moest worden met de bruikleengever, kregen we hiervan een filmpje opgestuurd. Door die video begreep ik ik eindelijk hoe het stuk gedragen werd en hoe indrukwekkend dat was. Behalve de uitgesproken vorm heeft deze muts ook een zeer origineel motief en herken je in het midden duidelijk een luchtballon!”