Het verhaal achter de trenchcoat: Deconstructie van een archetypisch kledingstuk
In de collectiepresentatie krijg je een beeld van de modegeschiedenis, aan de hand van hedendaagse en historische kledij, textiel en accessoires. De MoMu-collectie bestaat uit meer dan 38.000 stuks. Om een zo groot mogelijk deel aan het publiek te kunnen tonen, verandert de opstelling regelmatig. Zo kan je nu een aantal gedeconstrueerde trenchcoats bezichtigen.
De trenchcoat is een voorbeeld van een tijdloos en praktisch kledingstuk. Het verhaal achter het kledingstuk gaat terug tot ca. 1820, maar het kreeg zijn huidige naam pas tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen droegen Britse legerofficieren de regenbestendige jas in de loopgraven, in het Engels ‘trenches’. Een klassieke trenchcoat beschikt over enkele kenmerkende elementen. Zoals een riem waarmee je de jas kan aansnoeren in de taille, stormflappen over de schouders en de rug om je te beschermen tegen de regen en diepe zakken om spullen – zoals gasmaskers en kaarten tijdens de oorlog – in op te bergen. Je kan een trenchcoat ook herkennen aan de epauletten op de schouders en ventilatiegaten onder de armen.
Met doordachte deconstructies van het archetypische kledingstuk tonen avant-garde ontwerpers hoe goed ze de patronen ervan kennen, om ze vervolgens te kunnen herdenken. Sommigen onder hen, zoals A.F. Vandevorst en Dirk Van Saene, voeren de jas uit in onverwachte materialen waaronder papier en leder. Anderen spelen met proporties en volumes, zoals Walter Van Beirendonck en Martin Margiela.
Van die laatste vind je in de collectiepresentatie nu drie trenchcoats terug. Naast voorbeelden van deconstructie zijn de jassen ook toonbeelden van Margiela’s carrière als ontwerper. Zo is er een mouwloze herinterpretatie die hij ontwierp voor hij zijn modehuis oprichtte. De tweede trenchcoat, van Maison Martin Margiela, is ‘oversized’ en wordt in de taille samengenomen door een gerecycleerde nylonkous. Het laatste voorbeeld dateert uit zijn periode als creatief directeur van het Franse luxehuis Hermès. Voor Margiela is luxe per definitie tijdloos en duurzaam. Zo creëerde hij transformeerbare kledingstukken zoals deze trenchcoat die je op verschillende manieren kan dragen. De video ‘Les Gestuelles: Trench’, gemaakt voor de tentoonstelling ‘Margiela, de Hermès jaren’, toont de veelzijdigheid van het kledingstuk. Tot slot, het voorbeeld van Raf Simons toont hoe ook hij zijn codetaal verwerkte in een klassieke trenchcoat door er sleutelhangers met kleine figuurtjes aan toe te voegen.
Meer info over de collectiepresentatie vind je hier