Het verhaal achter het korset: Zichtbare verborgenheid
Aan de hand van hedendaagse en historische kleding, textiel en accessoires schetst de collectiepresentatie een beeld van de modegeschiedenis. Omdat de MoMu-collectie meer dan 38.000 stuks telt, roteert de opstelling regelmatig. Momenteel ontdek je er hoe keurslijven en korsetten door de eeuwen heen evolueerden.
Het korset bewijst dat kledingstukken doorheen de geschiedenis van rol kunnen veranderen.
Mertens: "Het korset maakt sinds de zestiende eeuw deel uit van de onderkleding. Geheel in lijn met het heersende schoonheidsideaal zorgde het voor een rechte houding en een vrij platte voorkant." De empirejapon uit het begin van de negentiende eeuw vereiste een nieuw soort onderkleding: het korset. Dat liep over de heupen en drukte de boezem niet langer plat maar omhoog. Net zoals het keurslijf vergden de vroege korsetten hulp bij het dichtrijgen op de rug. Omstreeks 1845 volgde het eerste korset dat de draagster zelf kon dichtsnoeren. Mertens: "In de late negentiende eeuw accentueerde het korset het zandloperfiguur: met volle boezem, smalle taille en volle heupen."
Als onderkleding blijven keurslijven en korsetten lang onzichtbaar. De verborgenheid en de associatie met inbinden en bedwingen geven er een erotische en fetisjistische lading aan die hedendaagse ontwerpers inspireert. "Wanneer het korset begin jaren 1990 van onder- naar bovenkleding transformeert, komt de grote ommekeer", vervolgt Mertens. "Door het te verbinden aan dat fetisjelement of het net te deseksualiseren, geven ontwerpers als A.F.Vandevorst, Olivier Theyskens en Rei Kawakubo er een eigen betekenis aan. Ze maken het tot iets subversiefs en zetten zo een sterk vrouwbeeld neer."
Meer info over de collectiepresentatie vind je hier