MoMu-collectie op reis: Inzicht in het bruikleenproces
Wat is een bruikleen bij een museum precies? En waarom zijn bruiklenen essentieel bij het opstellen van nieuwe tentoonstellingen? We hadden een gesprek met conservator Wim Mertens om te begrijpen wat bruiklenen inhouden, welke stukken of ontwerpers momenteel populair zijn en waarom timing zo belangrijk is als het gaat om het (uit)lenen van unieke kledingstukken.
Hoe zou je een bruikleen zo eenvoudig mogelijk omschrijven voor mensen die het begrip niet kennen?
WIM MERTENS: "Je kan een onderscheid maken tussen inkomende en uitgaande bruiklenen. Wanneer wij een tentoonstelling voorbereiden, en daarvoor bepaalde stukken van andere musea of van ontwerpers vragen, dan gaat het over inkomende bruiklenen. MoMu leent ook collectiestukken uit aan andere musea. Dit zijn de uitgaande bruiklenen. Helaas kunnen we niet op elk verzoek ja zeggen."
Welke uitgaande bruiklenen zijn populair?
WM: "Musea kloppen in de eerste plaats bij MoMu aan voor het bruiklenen van onze hedendaagse collectie met Belgische ontwerpers en alumni van de modeopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, een speerpunt in ons verzamelbeleid. Zo nu en dan worden er ook stukken uit de historische collectie gevraagd. We leenden bijvoorbeeld drie 18de-eeuwse jakken uit aan het Nita Mukesh Ambani Cultural Centre in Mumbai voor een tentoonstelling die Hamish Bowles cureert."
Je promoot het museum ook internationaal door sommige stukken in bruikleen te geven.
WM: "Absoluut. Bruiklenen zijn voor ons een manier om MoMu en de collectie te promoten. Wij zijn een openbaar museum en onze collectie is niet privé. Het is dan ook normaal dat het publiek niet alleen in het museum zelf, maar overal ter wereld van de collectie kan genieten."
Wanneer weigert MoMu om stukken in bruikleen te geven?
WM: "We hechten veel belang aan een veilige opstelling van de stukken, op vlak van het klimaat in de tentoonstellingsruimte, de wijze van tentoonstellen, de bewaking en het transport ervan. Ook vermijden we liever om een stuk dat net is tentoongesteld snel daarna opnieuw tentoon te stellen Een rustperiode is nodig. Bij voorkeur stellen we onze stukken zelf ter plaatse op. Soms kunnen we niet zelf naar de locatie reizen of komt de timing ons niet goed uit. In dat geval doen we follow-up via video-call."
Krijg je niet genoeg van de MoMu-collectie, maar trek je er ook graag eens op uit? Reis onze bruiklenen achterna en breng een bezoek aan de volgende tentoonstellingen:
- Met ‘1997 Fashion Big Bang’ voert Palais Galliera in Parijs je tot 16 juli 2023 terug naar modejaar 1997. Naast een lookbook van Raf Simons leent MoMu ook het kostuum dat Bono tijdens de PopMart Tour van U2 droeg uit, een ontwerp van Walter Van Beirendonck.
- Met ‘Tartan’ dompelt V&A Dundee in Schotland je tot 14 januari 2024 onder in de wondere wereld van de Schotse ruit. MoMu leent vier geruite silhouetten met Belgische signatuur uit.
- In het Nita Mukesh Ambani Cultural Centre in Mumbai kon je tot 4 juni 2023 terecht voor ‘India in Fashion’. Vogue-redacteur Hamish Bowles cureerde de expo en leende twee 18de-eeuwse jakken met sits uit bij MoMu.
- Bij Museum Krona in Nederland ontdek je tot 22 oktober 2023 de geschiedenis van hoofddeksels in ‘Krona als hoofdzaak’. MoMu leent vijf hoeden van de Britse hoedenontwerper Stephen Jones uit.