MoMu sprak met Julius Persoone, de chocolatier achter The MoMu Chocolate Collection
Met The MoMu Chocolate Collection presenteren MoMu en chocolatier Julius Persoone een samenwerking om duimen en vingers bij af te likken. Voor deze ongewone pralinedoos vertaalde Persoone twaalf silhouetten uit de MoMu-collectie naar evenveel unieke smaken. Hij geeft uitleg bij de inspiratie achter de pralines.
Als de tweede generatie bij The Chocolate Line – verkozen tot Gault&Millau Chocolatier van het Jaar 2023 – is hij niet onbekend met mode. Zo werkte het familiebedrijf in het verleden niet alleen samen met tal van sterrenrestaurants maar ook met uiteenlopende modehuizen, zoals Louis Vuitton, Stephen Jones en Delvaux. Naast zijn focus op duurzaamheid komt ook Persoones passie voor kleuren en de ontwikkeling van speciale smaken tot uiting in zijn moderne aanpak.
Het was geweldig om creatief te kunnen zijn met verschillende technieken om tot deze doos te komen. Ik vond het echt een enorme eer en unieke kans om iets te mogen ontwerpen, geïnspireerd op zulke toonaangevende ontwerpers.
Ann Demeulemeester
Deze uitgepuurde creatie in zwart-wit ademt de stijl van Ann Demeulemeester. Binnenin vermengt Persoone rozemarijn met gerookt hout uit Papoea-Nieuw-Guinea. Die smoky notes knipogen naar het hout dat Demeulemeester gebruikt in haar meubellijn voor Serax.
Raf Simons
De duistere kleur en paddenstoelenvorm van dit funky ontwerp sluiten aan bij Raf Simons’ beeldtaal, waarin elementen uit de rebelse jeugdcultuur en de klassieke herenmode samengaan. Binnenin mixt de chocolatier trompet de la mort met smoky beurre noisette en Madong-chocolade.
Sits, 1750-1800
Aan de hand van gedroogde eetbare bloemen en de lichtgele schijn van kurkuma bootst Persoone het dessin van deze 18de-eeuwse stoffen na. De combinatie van magnolia en gezouten karamel grijpt terug naar het overzeese aspect van de textielsoort.
Dries Van Noten
De felle kleuren van dit ontwerp zijn een ode aan Dries Van Notens Indiaas geïnspireerde periode. De chocolatier trekt die inspiratie binnenin verder met een verweving van kokos en kardemom met de sterk geparfumeerde kaffir limoen en kosho.
Y/Project
In deze praline versmelt Persoone de kleuren van koraalriffen met smaken uit de Noordzee. Met de combinatie van groene plankton en algen met kaviaar en dashi-bouillon van Noordzeevis refereert hij dan ook naar Glenn Martens’ West-Vlaamse roots.
Botter
Deze creatie verwijst naar de Caribische roots van het Nederlandse designerduo Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh. Het aroma van pinda, gedroogde ui en koffie ademt de sfeer van de Antillen. Het parfum van leer refereert naar hun cross-over van sneakers en sandalen.
Meryll Rogge
Deze praline met de noten van een typisch wildgerecht refereert naar de samenwerking tussen Meryll Rogge en de Zwitserse kunstenaar Beni Bischof, bekend om zijn Rambo- en Bambi-boeken. Zo combineert Persoone veenbessen met gedroogd hertenvlees en demi-glace-saus.
Dirk Van Saene
Laat je niet misleiden door de klassieke girly façade van deze creatie. Want net zoals Dirk Van Saene speelt de chocolatier hier met het trompe-l’oeil-effect. Binnenin smaakt deze praline dan ook naar een volledige Black Forest gâteau.
Walter Van Beirendonck
Dit ontwerp met de look-and-feel van tentakels en zuignappen deelt het buitenaards tintje van Walter Van Beirendoncks creaties. Met de mix van chewy gefermenteerde octopussy en karamel van kersenbloesems trekt Persoone die verrassende lijn ook binnenin door.
Martin Margiela
Het mysterieuze karakter van deze praline loopt parallel met het raadselachtige en de anonimiteit van het masker in Martin Margiela’s ontwerpen. Naast het rendiermos en bos-thema zet de chocolatier dat sfeertje binnenin verder met de samensmelting van mos en hennepzaad.
Olivier Theyskens
Net zoals in Olivier Theyskens’ collecties speelt Persoone in dit ontwerp met een omhulling die het sensuele eronder verbergt en versterkt. Bijt in deze praline en je onthult een tepel van gefermenteerde framboos met een ganache van moedermelk.
Jan-Jan Van Essche
De donkere buitenkant van deze praline contrasteert sterk met het bijna fluo-oranje van de saffraan en limoen binnenin. De vulling waarin diverse smaken samenkomen borduurt dan ook voort op de interculturele vibe in het werk van Jan-Jan Van Essche.